مقدمه

امروزه پرورش قارچ یک کسب و کار پرسود و قابل اطمینان در کشاورزی است. پس می‌تواند درآمد مناسبی را برای شما فراهم کند. در واقع اولین گام برای تولید قارچ، ساخت سالن پرورش قارچ استاندارد است.

اگر سالن هر یک از آیتم‌های مورد نیاز برای پرورش قارچ را نداشته باشد، ممکن است شما به عنوان سالن دار به زحمت بیفتید و بعد از مدتی شاید پرورش قارچ را رها کنید. پس با در نظر گرفتن نکات لازم در هنگام ساخت سالن، می‌توانید از این کسب و کار بهترین بازدهی را به دست بیاورید.

در این مقاله مواردی که باید در ساخت سالن پرورش قارچ‌های خوراکی در نظر گرفته شود، آورده شده است. کسانی که برای ساخت واحد سنتی پرورش قارچ خود نیاز به راهنمایی برای ساخت دارند، می‌توانند از این مقاله استفاده کنند.

نکات مهم در ساخت سالن پرورش قارچ

برای پرورش قارچ به یک سالن مناسب نیاز است. سالن پرورش قارچ باید شرایط مناسبی را برای رشد قارچ‌ها فراهم کند. در ادامه به نکات مهم در ساخت سالن پرورش قارچ پرداخته‌ایم:

۱. یکی از اولین و مهم‌ترین نکاتی که در مورد ساخت سالن های پرورش قارچ باید مدنظر داشته باشید، این است که آن را در محلی بسازید که به دور از هرگونه آلودگی‌ها باشد. مخصوصاً برخی مشاغل مانند دامداری‌ها، گاوداری‌ها و پرورش پرندگان و مانند آن‌ها. در صورت عدم امکان سالن پرورش قارچ باید حداقل ۱۰۰ تا ۱۵۰ متر از این نوع مکان‌ها فاصله داشته باشد. در واقع باید زمینی که مدنظر دارید به دور از دام داری‌ها، گاوداری‌ها و پرورش‌دهندگان دام و طیور و به طور کل این سبک از فعالیت‌ها و مشاغل باشد.

۲. قارچ این ماده غذایی مفید و پرطرفدار در رژیم غذایی نسبت به تغییرات دما حساس است. البته ناگفته نماند که در هر شرایط آب و هوایی شما می‌توانید پرورش قارچ را داشته باشید. یعنی اگر شما چند تا شهر را در نظر داشته باشید و گزینه‌های متعددی در خصوص پرورش قارچ مقابل شما هم باشد، درباره اینکه در کدام شهر بخواهید پرورش قارچ را راه‌اندازی کنید، ترجیحاً خیلی بهتر است فعالیت تولید قارچ در شهری انجام شود که آب و هوای خنک‌تری دارد؛ اما این موضوع هیچ منعی ندارد.

مثلاً حتی شما در خوزستان، اهواز، شوشتر، دزفول که یکی از بزرگ‌ترین کارخانه‌های تولید قارچ است، می‌توانید پرورش قارچ انجام دهید؛ اما اگر امکان انتخاب داشتید، ترجیحتان روی شهرهایی باشد که آب و هوای خنک‌تری دارند. به دلیل اینکه قارچ یک ماده غذایی سرما دوست است.

۳. مصالح ساختمانی به گونه‌ای باشد که بتوان در آن دما و رطوبت را به راحتی کنترل کرد. اگر از نظر سرمایه‌گذاری محدودیت ندارید یکی از بهترین روش‌های عایق‌بندی استفاده از ساندویچ پانل است. در غیر این صورت اگر از نظر سرمایه‌گذاری محدودیت دارید و نمی‌توانید هزینه کنید، سیمان و بتن می‌تواند گزینه خوبی برای ساخت سالن پرورش قارچ باشد. پس استفاده از سالن‌هایی که دیواره‌های سیمانی و بتنی دارند ایراد و موردی ندارد.

 اگر جایی که در نظر گرفتید از قبل آماده بود و احیاناً سالن آن سرامیکی بود باز اشکالی ندارد. ناگفته نماند که در خصوص سالن‌های سرامیکی در مقاله دیگر به طور مفصل به آن اشاره خواهیم داشت تا بدانید اگر سالنتان سرامیکی بود چه کارهایی انجام دهید.

۴. رعایت نظافت از مهم‌ترین رکن اساسی است. آلوده شدن محیط کشت منجر به تولید قارچ‌های سمی یا از بین رفتن محصول می‌شود. سالن باید قابلیت شست‌وشو را داشته باشد؛ یعنی در کف سالن‌های تولید قارچ باید کف شور یا آبراهه‌هایی برای خروج آب اضافی موجود در سالن، وجود داشته باشد.

۵. کف سالن تولید قارچ باید حتماً طراز باشد. چرا که انتظار داریم قفسه‌هایی که در سالن قرار می‌گیرند روی زمین صاف و تراز شده باشد. مگر اینکه کسی بخواهد یک شیب خیلی ملایم ۱ درصدی به سمت وسط سالن برای کف شور در نظر بگیرد.

۶. در سالن‌های پرورش قارچ ما به دو پنجره برای ورود و خروج هوا نیاز داریم. یک پنجره برای ورود هوا که در بالا و ابتدای سالن قرار می‌گیرد و یک پنجره برای خروج هوا که در انتهای سالن به فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتی‌متر از سطح زمین قرار می‌گیرد و اصطلاحاً اگزوز یا خروجی هوا بدان گفته می‌شود. به غیر از این دو پنجره، سالن نیاز به پنجره دیگری ندارد.

۷. متراژ سالن‌های سنتی تولید قارچ از ۳۰ مترمربع تا ۸۰ مترمربع هستند.

۸. میزان تولید در روش قفسه‌ای بیشتر است. در این روش شما می‌توانید از کمترین فضا بیشترین استفاده را داشته باشید. البته قفسه‌بندی‌هایی که در سالن قرار داده می‌شود متناسب با عرض سالن است. بهتر است عرضی که برای سالن پرورش قارچ در نظر گرفته می‌شود بین ۴ تا حدوداً ۵/۶ الی ۷ متر باشد. اگر شما می‌خواهید ساخت انجام دهید و برایتان مقدور است هر متراژی را خواستید برای ساخت و ساز داشته باشید، استاندارد این است که عرض تقریباً بین ۴ تا ۵/۶ متر باشد.

۹. ارتفاع در سالن تولید قارچ به دلیل اینکه ما بتوانیم دما و رطوبت را کنترل کنیم، خیلی اهمیت دارد. سالن‌هایی که قرار است برای پرورش قارچ سنتی بسازید، بهتر است که ارتفاع آن بین ۳ نهایتاً ۵/۳ تا ۴ متر باشد؛ یعنی یک ارتفاع عالی در همین حد است.

 به عبارتی در یک سالنی به ارتفاع ۳ متر تا زمانی که قفسه‌بندی صورت می‌گیرد ما بتوانیم در چهار طبقه قفسه‌بندی که یک طبقه‌بندی استانداردی است را انجام دهیم. طبقه اول باید حداقل ۱۵ سانتیمتر از زمین فاصله داشته باشد. فاصله طبقه‌ها نسبت به هم در حدود ۶۵ سانتیمتر باشد. عرض طبقه‌ها حداکثر ۱۴۰ سانتیمتر باشد.

نتیجه‌گیری

اولین گام برای پرورش قارچ، ساخت سالن تولید قارچ است. در این مطلب مجموعه تخصصی قارچ هدیه به صورت کاربردی به بررسی نکات مهم در ساخت سالن پرورش قارچ پرداخت. این موارد شامل پرورش و تولید قارچ، انتخاب مکان مناسب، طراحی سالن پرورش قارچ، ساخت و مجهز کردن سالن و کنترل شرایط محیطی است.

اگر قصد شروع به فعالیت دارید ما در پکیج آموزشی بخشی را مفصل به مباحث مرتبط با سالن‌های پرورش قارچ، ساخت سالن پرورش قارچ، بررسی سالن‌های پرورش قارچ مختلف و نحوه مجهز کردن سالن پرداخته‌ایم. با در نظر گرفتن این موارد و نکات برای ساخت یک سالن مخصوص پرورش قارچ بتوانید به راحتی پرورش قارچ را کنترل کنید و بهترین بازدهی را داشته باشید. پس پکیج آموزشی ما را تهیه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *