برای راه اندازی کارگاه پرورش قارچ در خانه باید درباره لوازم و مواد اولیه پرورش قارچ برای این کار تحقیق کنید و هر آنچه که ضروری است را تهیه نمایید. در دوره آموزش پرورش قارچ، درباره تمام لوازم و مواد اولیه مورد نیاز برای پرورش قارچ به شما توضیح داده خواهد شد که مهم ترین آنها به شرح زیر می باشند:
- دستگاه رطوبت ساز
- کولر یا چیلر
- فن های سیرکولاسیون
- فن های تهویه
- رطوبت سنج
- شیر آب
- هیتر گلخانه ای
- خاک پوششی و کمپوست
برخی از لوازم و مواد اولیه برای پرورش قارچ که برای شروع به برخی از آنها نیاز دارید در زیر آورده شده است.
فن سیرکوله
یکی از ابزارهای لازم برای سالن پرورش قارچ در خانه، فن سیرکوله است. همانطور که از اسم این محصول حدس می زنید، برای تهویه و تبادل هوا و همچنین به حرکت درآوردن هوا و چرخش آن در سالن استفاده می شود.
با استفاده از فن سیرکوله، رطوبت تولید شده توسط دستگاه های مه پاش یا گرمای تولید شده توسط سیستم گرمایشی، در یک بخش جمع نمی شوند و به طور یکنواخت پخش می شوند.
فن سیرکوله در اندازه های مختلف ۴۰، ۵۰ و ۶۰ سانتی متری، طراحی و تولید می شود و شما باید با در نظر گرفتن متراژ سالن پرورش قارچ، اندازه مناسب این دستگاه را تهیه کنید.
فن تهویه
یک مدل دیگر از فن که برای تهویه هوای سالن پرورش قارچ استفاده می شود، فن تهویه می باشد. این دستگاه برای تامین هوای تازه و تبادل هوای داخل و بیرون سالن کاربرد دارد و دارای شکل ها و ابعاد مختلفی است.
اندازه فن تهویه باید با توجه به میزان محصول تعیین شود به عنوان مثال فن ۱۲۰ در ۱۲۰ برای سالن پرورش قارچ مناسب است. این فن مجهز به موتور الکتروژن برای چرخش پروانه می باشد که قدرت آن معادل با ۱.۵ اسب بخار می باشد.
هواساز سالن قارچ
از هوا ساز در اکثر سالن های پرورش قارچ استفاده می شود و اگر سالن بزرگی را برای این کار در نظر گرفته اید، بهتر است یک هوا ساز هم تهیه کنید.
این دستگاه با توجه به قطعات و سیستمی که دارد، می تواند هوای خنک، گرم و رطوبت تولید کند و با توجه به نیاز محیط، تنظیمات بر روی آن اعمال می شود.
دستگاه هواساز، شرایط استاندارد را برای رشد قارچ در خانه شما تامین می کند و با استفاده آن می توانید رطوبت سالن را تا ۹۰ درصد بالا ببرید.
بخاری آتش درون
اگر در شهرهای سرد سکونت دارید، برای تامین گرمای سالن پرورش قارچ خود نیاز به سیستم گرمایشی خواهید داشت.
قارچ حساسیت بالایی دارد و شما نمی توانید بیش از حد مجاز به آن گرما دهید و اگر گاز سمی وارد سالن شود، به تنهایی می تواند باعث نابودی کل محصولات شما شود.
بنابراین باید از بخاری های با دودکش و یا هیتر برقی استفاده کرد.
برای تامین سیستم گرمایشی سالن پرورش قارچ خود، از بخاری آتش درون استفاده کنید. این دستگاه که به اسم هیتر کابنیتی هم شناخته می شود، گرمای لازم برای محیط را تامین می کند به دلیل طراحی بسته ای که دارد، مانع از انتقال گاز سمی و آلاینده ها به سالن می شود.
رطوبت ساز و مه پاش
استفاده از دستگاه هوا ساز در سالن پرورش قارچ به تنهایی کافی نیست مخصوصا برای محیط های کوچک که در خانه راه اندازی می شوند، صرفه اقتصادی ندارد.
استفاده از رطوبت ساز التراسونیک و مه پاش پروانه ای، بهترین راهکار برای تامین رطوبت مورد نیاز سالن پرورش قارچ است.
این دستگاه با توجه به سیستمی که دارد، می تواند آب را به ذرات بسیار ریز و رطوبت تبدیل کند و به محیط انتشار دهد البته نحوه عملکرد آنها متفاوت می باشد.
رطوبت ساز التراسونیک می تواند ساختار آب را توسط امواج فراصوت تولید شده از پیزوسرامیک ها دچار تغییر و از هم گسیختگی نماید و سپس آب تبدیل شده به ذرات بسیار ریز و رطوبت خنک را به سالن انتشار دهد.
رطوبت ساز التراسونیک در ظرفیت های کوچک، متوسط و بزرگ طراحی می شود که هر از کدام آنها در تعداد پیزوسرامیک ها و خروجی ها با یکدیگر متفاوت هستند.
شما می توانید با در نظر گرفتن متراژ سالن و همچنین بودجه خود، یکی از آنها را انتخاب کنید.
مه ساز پروانه ای هم مشابه با دستگاه رطوبت ساز التراسونیک، آب را به رطوبت تبدیل می کند اما نحوه عملکرد آن بدین صورت است که آب توسط پمپ به داخل مکش شده و سپس به کمک دیسک، ساختار آب از هم می پاشد و به رطوبت تبدیل می گردد. در پایان، رطوبت تولید شده از بخش خروجی دستگاه خارج می شود.
کمپوست قارچ
در پرورش قارچ به بستر مورد نیاز برای رشد قارچ کمپوست می گویند. برای پرورش هر نوع قارچ دکمه ای، صدفی و … نیاز به کمپوست قارچ مناسب می باشد.
در دوره آموزش پرورش قارچ که می گذرانید، به شما توضیح داده خواهد شد که چه نوع کمپوستی تهیه کنید. برای مثال کمپوستی که برای قارچ دکمه ای استفاده می شود ٬متفاوت از کمپوستی است که برای قارچ صدفی یا قارچ گانودرما به کار می رود.