پرورش قارچ یکی از مشاغل جذاب و پرطرفدار هست که میتوان آن را توی خانه، انباری، زیر زمین و … انجام داد؛ اما شرایط پرورش قارچ چیه؟
مثل هر موجود زندهای، قارچ هم برای رشد نیاز به شرایط محیطی مشخصی دارد که با اطلاع از این شرایط میتوان بازدهی بسیار بالایی داشت.
سه فاکتور دما، رطوبت و اکسیژن در رشد قارچ بسیار اهمیت دارد. دما رابطه مستقیم کمی و کیفی با تولید قارچ دارد، یعنی هم روی کیفیت قارچ و هم روی بازدهی و کمیت قارچ تأثیر میگذارد. همیشه این سؤال برای علاقهمندان به پرورش قارچ پیش میآید که دما برای پرورش قارچ باید چه اندازه باشد؟
اهمیت دما در پرورش قارچ به اندازهای است که اگر شما در مرحله اول پرورش قارچ یعنی اسپان ران، دمای مغز کمپوست را کنترل نکنید و دما به بالای ۳۰ درجه برود، احتمالاً بذرهای قارچ سوخته و باردهی آن بسیار کم خواهد بود.
از طرف دیگر اگر دمای کمپوست بسیار پایین بیاید؛ مثلاً زیر ۱۰ درجه برسد باعث کاهش رشد میسلیومها میشود یا اینکه دمای مغز کمپوست به زیر صفر برسد، باز هم احتمال اینکه بذرهای قارچ سوخته باشند و در واقع تمام میسلیومها از بین رفته باشند بسیار زیاد است.
همچنین در مرحله شوک دهی و هوادهی در پرورش قارچ اگر دما به ۱۶ درجه نرسد، باردهی بسیار کم خواهد بود، یا اگر در مرحله رشد و برداشت قارچ دمای به بالای ۲۲ برود امکان دارد که قارچها درجه دوم بشوند و از بازار پسندی آنها کم شود.
پس با توجه به موارد بالا متوجه خواهید شد که دما چه اهمیتی در پرورش قارچ دارد که شما با رعایت چند نکته ساده میتوانید دما را کنترل کنید.
دما در مراحل مختلف پرورش قارچ
- در مرحله اول پرورش قارچ یا همان اسپان ران، زمانی که کمپوست وارد سالن میشود؛ اولین اقدام این است که دمای مغز کمپوست را اندازه بگیرید، دمای مغز کمپوست را با دماسنج اندازه میگیریم (جهت تهیه دماسنج مخصوص پرورش قارچ به قسمت فروشگاه سایت بروید). دما در این مرحله باید بین ۲۳ تا ۲۷ درجه باشد که میسلیومها بتوانند در این دما رشد خوبی داشته باشند و شروع به فعالیت درون کمپوست کنند.
- در مرحله دوم که مرحله خاکدهی هست، باز هم مبنای ما دمای مغز کمپوست است. همچنان باید دمای مغز کمپوست را بین ۲۳ تا ۲۷ در نظر بگیریم.
- مرحله سوم که مرحله رافلینگ هست، دما همچنان روی ۲۳ تا ۲۷ درجه میباشد. همانطور که دیدید خیلی هم سخت نیست کنترل دما در این بازه و در واقع میتوان گفت یک ماه اول دمای مغز کمپوست باید بین ۲۳ تا ۲۷ باشد.
- مرحله چهارم مرحله شوک دهی و هوادهی است. این مرحله اهمیت خیلی خیلی زیادی دارد. در سه روز اول که شوک دهی و هوادهی با هم انجام میشود دمای مغز کمپوست باید به تدریج به ۱۶ درجه برسد.
بعد از این مرحله دیگر با دمای مغز کمپوست کاری نداریم. دماسنج را از کمپوست در میآوریم و دمای محیط را اندازهگیری میکنیم. دمای محیط در این مرحله و بهتر بگوییم تا آخرین روز کشت قارچ و تا پایان دوره باید بین ۱۸ تا ۲۰ باشد. این دما بهترین دما برای رشد قارچ و کیفیت مناسب قارچ میباشد.